biografie

Senad is een kunst-perpetuum mobile.

– Vanno Jobse, journalist Parool

senad
Senad Alic (geboren in Sarajevo 1960-Bosnië, opgegroeid en gewerkt in Priboj-Servië) studeerde in 1987 af aan de universiteit van Nis. Sinds 1992 woont hij in Nederland waar hij zich heeft ontwikkeld tot de veelzijdig kunstenaar die hij nu is.


Zijn schilderijen en tekeningen worden overal in Nederland en daarbuiten geëxposeerd.


Naast zijn autonoom werk heeft Senad zich ontwikkeld als een Community-Art kunstenaar. Hijzelf ziet de combinatie van autonoom werk en kunst maken met anderen als twee sporen van een trein: die kunnen parallel lopen en elkaar inspireren en aanvullen.

Senad heeft veel Community-Art projecten ontwikkeld voor stadswijken, diverse organisaties en bedrijven. Hij maakte met volwassenen en kinderen muurschilderingen, banken, enorme zeepkisten en Arken van Noach maar ook subtiele koffers vol herinneringen. Hij werkte voor opdrachtgevers als Pax Christi, Amnesty, de NS, Unicef, VluchtelingenWerk, FNV Kiem, Hema, Aida.
Sinds vijf jaar is hij curator van de exposities bij Theater Mozaïek in Amsterdam.


Senad maakte illustraties voor tijdschriften en kranten en heeft boeken geïllustreerd. Het boek met Koran vertellingen onder de titel “Wij vertellen je het mooiste verhaal” verschenen bij de uitgeverij Bulaaq heeft illustraties van zijn hand.


Hij is al twaalf jaar hecht verbonden aan Stichting de Vrolijkheid. De stichting die ervoor zorgt dat kinderen in asielzoekerscentra vertrouwen en vrolijkheid (terug)vinden met creativiteit en bijzondere kunstprojecten.

Senad is artistiek leider van De Werkelijkheid: Een gezelschap van kunstenaars – met verschillende disciplines en achtergronden – die door kunst in te zetten bedrijven en organisaties, een onverwachte blik, inspirerende ontmoetingen en veel ondernemerschap bieden.

Senad Alic durft telkens weer over barrières heen te stappen en zich daarbij voortdurend open te stellen voor de invloed van nieuwe ontmoetingen en andere culturen. En hij durft dit op zijn eigen wijze tot uitdrukking te brengen.

– D. Wieringa, voormalig directeur Phenix Foundation

 Bekijk de documentaire Art of Exile (a film by Afra Dekie).

button