24 MAART – 24 SEPTEMBER 2023

Exodus
Diependaalsedijk 17, 3601 GH Maarssen

Hoe verbeelden hedendaagse kunstenaars de verhalen en thema’s uit het Bijbelboek Exodus? Heeft deze verzameling oude vertellingen nog betekenis voor ons vandaag? Vind het antwoord in de groepstentoonstelling EXODUS in Buitenplaats Doornburgh. Ook EXODUS de online tentoonstelling kan inspireren.
EXODUS is een productie van het Bijbels Museum i.s.m. Buitenplaats Doornburgh.

Elk jaar weer maakt Senad Alic schilderijen met mensen en hun gezichten: ” Het schilderproces heb ik niet in de hand. Mensen , onbekende en bekende, blijven op doek verschijnen, ongevraagd.” Begin jaren 90 verliet hij voormalig Joegoslavië het was oorlog. Hij vroeg zich toen en nu af: hebben mensen hun masker op of af gedaan? Boze gezichten bij vertrek, huilende en bezorgde – van zijn ouders die hij achterliet. Gezichten van toeschouwers, vaak ongeïnteresseerd, maar ook van mensen die – bij zijn aankomst in Zeeland – hun hart en vaak ook hun woning voor hem open stelden. Gezichten van goede vrienden ook die hij in de oorlog verloor. Op bezoek bij hun ouders werd er niet over gesproken. Het gemis was zo groot en pijnlijk. “Elke keer schaamde ik mij dat zij er niet meer waren en ik wel, terwijl hun ouders en familie oprecht blij waren dat ik langskwam. Ik bleef al die jaren schilderijen maken waar ik in het maakproces, mijn vrienden die al lang dood waren, weer tegenkwam, kon zien en met ze kon spreken. Over de berg die wij samen als kinderen wilden veroveren, wat ons nooit is gelukt. Over donkere bossen waar wij soms van onze eigen schaduw schrokken. Maar ook over hun dood, de laatste momenten van hun leven. Nele vertelde over een fabriekshal in Srebrenica waar duizend mensen in de hitte van 40 graden werden vastgehouden en vermoord. Musa over een klein dorp in midden Bosnië, hoe zij in een hinderlaag liepen en dat zijn laatste blik was gericht op de blauwe toppen van de berg. Ik schilder, luister en soms vertel ik over mijn leven.”

Zonder titel is de inzending van Senad Alic voor de Open Call EXODUS van Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh