3 SEP – 1 DEC

Museum Jan Heesterhuis en KEG
Schijndel

Het moderne gedeelte biedt plaats aan werk van 3 kunstenaars Senad Alic, Olga Grigorjeva en Moussa Ramou.

Een serie werken die een reconstructie zijn van mijn leven maar ook een confrontatie.

De laatste twee jaar ging ik op onderzoek uit, maakte ik nieuw werk op papier, om werken vanuit verschillende periodes te laten confronteren, op elkaar te laten reageren. Ik knip losse tekeningen en schetsen en die plak ik over het werk dat al af was, dacht ik. Zo ontstaat er een nieuwe context, een echt verhaal, een echte herinnering wordt in het licht gebracht.

Het is mij als schilder ooit gelukt om die uit elkaar te halen, in het laboratorium van gedachtegang en schilderproces. Het is een zoektocht geworden, naar al die stukken herinneringen die ik uit elkaar heb “gelaserd” als een atoom in duizenden moleculen. Het is een proces waar ik steeds meer over mezelf ontdek, waar ik in al die lagen van mijn werk kruip, die in al die jaren is gemaakt, op zoek naar verbanden en antwoorden. Ik zet losse schetsen naast werken die door de jaren zijn gemaakt en dan opeens voel ik spanning ertussen, zie ik dat sommige naar elkaar worden getrokken, als twee tegenpolen. Ik ben aan stukjes van herinnering die als losse moleculen ronddwalen in mijn gedachten, aan het vangen en aan elkaar te fuseren. Alles wat ik maak komt ergens vandaan. Ik voel mij als een archeoloog, die graaft in de tijd en word verrast wat hij allemaal vindt in zijn verborgen dal van herinneringen.
Dan ga ik knippen in mijn schetsschriften, plakken op werken die soms al twintig jaar staan en dacht dat het af was. Alles wordt gecreëerd uit mijn eigen reservoir en werk, waarbij ik speel met de tijd en beelden.

Senad Alic
Amsterdam 2019