was het zo

Het was of ik de berg hoorde brullen onder een dikke laag met paletmes aangebrachte verf. Als een beer die in winterslaap was en wakker werd. En ik kon bijna de frisse wind die van de bergtop kwam voelen. Een wind die op een of andere manier ook warmte meebracht in de geur van kerstbomen, de smaak van bevroren rozenbottels, de rode kleur van gezichten en de lach van mijn maatjes.

Ik schilder. Herinneringen verdwijnen tussen verflagen in kleuren, vormen en lijnen. Zoals de herinneringen van mijn ouders en voorouders bijna in de lagen van de geschiedenis zijn verdwenen. Schilderijen suggereren
een verhaal en ergens aan het begin of einde stap jij als toeschouwer in die ruimte en maak je je eigen nieuwe verhaal. Hier in de woorden ligt het verhaal vast. Een poging het leven voor altijd te verstillen. Stop de tijd. Opgroeien in socialistisch Joegoslavië, oorlog, vertrek, verlies van en aankomst in een ander land. Destructie, deconstructie en reconstructie.
Was het zo.

“Senad Alic is een Bosnisch-Hollandse Paustovski, die trefzeker mo(nu)mentjes van stemmen en beelden tot een ketting rijgt, die zich blijvend in je geheugen zullen nestelen.”
Fronnie Biesma – filosoof

“Een indrukwekkend en mooi vormgegeven boek met circa 50 illustraties en kunstwerken door de auteur. ... Was het zo is zijn persoonlijke verhaal van familie, jeugd, Tito, de oorlog en de vlucht naar Nederland en de verwerkelijking van het kunstenaarschap.”
Uitgeverij SWP

“De verhalen zijn net zo indrukwekkend als zijn kunst.”
Halleh Ghorashi – hoogleraar sociologie, Vrije Universiteit Amsterdam

“Senad schrijft zoals hij tekent en schildert: kleurrijk, expressief en altijd met gevoel voor de menselijke maat. Als er een boodschap is, dan is die dat er, ondanks alles, toch hoop schuilt op plaatsen waar je die niet zou verwachten. Poëtisch, humoristisch verrassend.”
Erik Nieuwenhuis – schrijver

“Een geïnspireerde verwevenheid van twee gevoeligheden, tekenen en verhalen vertellen, waarmee de auteur vraagtekens zet bij het gezegde dat een beeld meer zegt dan duizend woorden.”
Nenad Fišer – filosoof


Uitgeverij SWP
– ISBN 9789085602736
Hardcover, halflinnen band – 192 pagina’s – 173 x 223 mm


Boeken of Ansichtkaarten bestellen
Meerdere opties mogelijk.